pühapäev, 18. mai 2014

Varamu

 Külastasin ka teist Kumu kunstimuuseumi püsiekspositsiooni, milleks oli ,,Varamu". Seal sai näha teoseid Eesti kunsti klassikast 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni. Liikudes ühelt teemalt teisele, anonüümse baltisaksa portretisti teose juurest Johann Köleri, Kristjan Raua ja Konrad Mäeni, üle Eesti Kunstnikkude Ryhma Pallase koolkonna kunstnikeni, avanevad eesti kunsti loo taustal ka kogu Euroopale iseloomulikud arengud ja kultuuriprotsessid. Mentaliteedimuutusi ja kunstistiilide vaheldumist jälgiv väljapanek koosneb nii eestlaste kollektiivses mälus juurdunud ikoonidest kui ka tänini fondides eksponeerimisjärge oodanud teostest. 
 Jälgides seda näitust, viisid need maalid mu mõtted sügavasse ajalukku, tuli meelde palju kannatusi, mida eesti rahvas on pidanud taluma ning need mõtted pole kunagi head. Pisut mõtliku ja masendavat tuju aitasid ravida aga rõõmu ja hiilgust täis järgnevad ruumid, kus võis näha pea peal seisvat Kalevipoega ja tava inimese jaoks hiiglsliku maali.



Alfred Hirv
Natüürmort puuviljade ja lastud lindudega   1916
Õli

Mind köitsid selle maali külge väga täpsed detailid.



Rudolf von zur Mühlen
,,Rannal" 1883
Õli

Johann Köler
,,Herakles toob Kerberose põrguväravast" 1855
Õli



Amandus Adamson
Hülgekütt Pakri saarelt   1898a.
Pronks

Oskar Kallis
Tiritamme kasvatamine  1914a.
Pastell

See oli pilt, mis tegi kohe tuju heaks 



Evald Okas
,,Kaevurid"  1960
Õli

Seda maali jälgisin ma kõigist teistest Kumu maalidest kõige kauem, sest see maal jutustas justkui lugu, nende kaevurite raskest elust ja veelgi raskematest mõtetest. 



Villu Jaanisoo skultuurid



 


  

 See oli üks neist tavalistest näitustest, mida iga inimene on oma elus vähemalt korra näinud, kui see näitus õpetas mulle, et igas tavalises peitub ka midagi erilist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar