pühapäev, 18. mai 2014

Rasked valikud

 Taaskordsel Kumu külastusel otsustasin külastada püsiekspositsioone. Valisin 4. korrusel asuva ekspositsiooni ,,Raskesd valikud", mis tõi minuni teoseid Eesti kunstist teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni.
 Ekspositsioon neljandal korrusel on 20. sajandi teise poole eesti kunsti päralt. Seda aega iseloomustavad suured murrangud, mille paremaid ja tõepärasemaid jäädvustajaid on kunst, oma erakordse võimega ühtaegu kajastada sündmusi, teha laiaulatuslikke kokkuvõtteid ning väljendada poolehoidu või hukkamõistu.
 Sel korrusel on mitmeid eriilmelisi ülesandeid. Vaatluse alla võetakse nõukogude riigi ja kunsti vahekorrad, kõige ilmekamalt kõneleb neist sõjajärgse sotsialistliku realismi väljapanek. Järgnevas kunstistiilide ja kunstiliikumiste tutvustuses teeb ekspositsioon sissevaateid erinevatesse kunstinähtustesse 1960., 1970. ja 1980. aastatel (modernism, popkunst, hüperrealism jmt.). Tähelepanuta ei jää arengud rahvuslikus maalikoolis ja graafikas.
 See näitus on oma ülesehituse ja väljapanekute poolest üks parimaid mida olen näinud. Sellel näitusel ei hakka kellelgi igav, igaüks olenemata oma vanusest, soost või elukutsest leiab midagi, millel pilk pikemaks pidama jääb. Näiteks mina kui täiesti tavaline inimene nautisin sel näitusel maale ja skulptuure, mis pakkusid lihtsalt silmailu, lastele oleks selle näituse juures kindlasti huvi pakkunud ruumilised ja värvide rohked maalid, nagu näiteks Ilmar Malin-,,Kustuv päike", tõeilisele kunsti harrastajale oleks huvi pakkunud väga detailsed maalid ja mitmed maalimisvõtted, mida kõrvataha panna.




Mare Mikof
Sõbranna (Seotud silmadega tüdruk) 1974
Materjal: Šamott



Jaan Elken
Kaadrivalik  1979
Õli



Jaan Elken
,,Tallinn Kopli kaubajaam"  1982
Õli

See oli selle näituse üks mu lemmik maale, mulle meeldis just paras detailide rohkus ja valge kasutamine.





Jüri Arrak
,,Mere ääres" 1969
Assamblaaž, õli





Edgar Viies
,,Põlenud linn"  1967
Raud, keevitus





Ilmar Malin
,,Kustuv päike"   1968
Sünteetiline tempera, liimaine


 Ma jäin selle näituse külastusega väga rahule ja see näitus jäi mulle meelde kui värvide rohke ning mänglev
ekspositsioon, mis sobib kogu perele.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar